Sumber : Dapur Cik Yan
KARIPAP PUSING
A-untuk luar
1 cawan tepung gandum
1 camca majerin yg di panaskan
air(agak2 1/2 cawan)
secubit garam
-larutkan garam dlm air
-masukkan 1 sudu majerin cair dlm tepung
-gaul2 pastu masukkan sedikit2 air..
-uli sehingga menjadi doh yg x melekat di jari & bekas..
-bulat2 doh tu dlm 12 biji
B-untuk dalam
1 cawan tepung gandum
3 sudu majerin
1 sudu minyak
-panaskan sehingga cair
-biar bg suam
-masukkan dlm tepung
-gaul sebati sehingga boleh di genggam bulat
*kalau x cukup majerin tu masukkan sikit lagi
-ok buat bulat2 sebanyak 12 biji
-bik B masukkan dlm A
-canai nipis
-gulung
-canai memanjang
-gulung lagi
-potong 2
-canai pastu boh inti
-kelim
-Goreng dlm minyak yg byk dan api yg slow...
Siappp🥰🥰🥰
INTI KARIPAP
Ayam/ daging potong kecil2
2 biji kentang
2 biji bawang besar
potong dadu
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang kecil / 1/2 biji bawang besar
-tumbuk
-panaskan
3 sudu minyak masak
-masukkan bawang yg di tumbuk
-masukkan
2 sudu rempah kari daging
(kalau nak pedas lebihkan)
-kacau dan masukkan daging & bahan yg di potong dadu
-masukkan air 2 cawan
-masukkan garam,sedikit gula
-kacau2 pastu perlahankan api..
-masak sehingga ubi empuk
-masukkan aji dan taburkan
2 sudu besar tepung gandum
-masukkan daun sup
-rasa semua dah sedap..
SIAPPP😊😊
Saturday, April 25, 2020
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment