Saturday, April 25, 2020

Wedges homemade

Wedges homemade ala kfc....

2kg ubi kentang
4sdb Tepung Gandum*
4sdb Tepung Beras*
4sdb Tepung Jagung*
2sdb Serbuk Lada Sulah*
2sdb Serbuk Lada Hitam*
2sdb Serbuk Cili*
Garam secukupnya*
Minyak untuk menggoreng

Cara²
1. Bersihkan kulit kentang dan pastikan tiada pasir yang melekat dan toskan.
2. Didihkan air kukusan. Sementara menunggu air kukusan mendidih, boleh la potong kentang (pastikan kentang tersebut menyerong, jangan korang potong macam korang nk buat kari lak) .
**macam saya belah 2 lepastu saya bahagikan 3.. Kalau ubi kentang tu besar pandai² la nak bahagikan dia macam mana ye.
3. Lepas da siap potong, cuci & toskan. Kemudian korang susun la dalam tray kukus. Kukus dlm 5minit atau sehingga ubi kentang korang empuk. Bila dah empuk korang sejukkan sekejap.
4.. Dalam bekas lain korang satukan bahan hok bertanda *. Ambil ubi kentang yang telah kukus tadi dan gaulkan.
** jangan buat pelik lak ye kulit ubi kentang tak kena tepung.. Kulit ubi kentang  xserap air. Dia tak lembab macam isi ubi kentang. Tp still selamat dimakan.
5. Panaskan minyak & goreng lepastu ngap😂...

## Nak guna tepung serbaguna pun boleh juga. Terpulang pada korang.

Resepi cheezy yang saya buat..

Bahan²
1sdb mentega / butter
2sdb tepung gandum
1sdb serbuk cili
1sdb pati ayam(serbuk) / 1ketul kiub ayam
4pcs slice cheese
1cwn susu segar
Pewarna kuning

Cara²
1. Panaskan pan dengan api yang perlahan dan Cairkan mentega.
2. Masukan tepung gandum, serbuk cili n serbuk/ kiub pati ayam.  Kacaukan rata..
3. Kemudian masukan susu segar dan masukkan cheese serta pewarna.. Kacau sampai cheese cair. Biarkan selama 3minit sehingga cheezy pekat.





#dapurcikyanhisham
#shareresepi43

0 comments:

Post a Comment

 

mom's recipes Template by Ipietoon Cute Blog Design