Saturday, April 25, 2020

Roti Canai

Bahan – bahan:

Sumber: Dapur Cik Yan

1 kg tepung gandum
3 sudu besar marjerin
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam halus
3 sudu besar susu pkt
1 biji telur
500ml air
Cara – cara memasak:

Masukkan marjerin, gula, telur, garam, susu pekat dan air ke dalam mixer atau paki tangn (atau guna breadmaker masuk bahan cecair dulu).
Kemudian, masukkan tepung gandum, ulikan ia sampai ianya menjadi doh, kemudian, Rehatkan lagi dalam 20 minit. keluarkn doh, letakkan doh di atas meja yang bersih.
Bulat2kan doh Saya buat 19biji Ini terpulang kepada anda.
Jika inginkan roti canai besar, buat besar – besar. Bulatkan doh, kemudian sapu marjerin kesemua doh tadi. Sapu bekas dengan marjerin supaya doh tidak melekat.
roti canai


Perapkan doh semalaman.
Kemudian, anda bolehlah tebar roti canai dibelakang talam atau diatas meja makan yang telah dilapik plastik.
roti canai

0 comments:

Post a Comment

 

mom's recipes Template by Ipietoon Cute Blog Design